Udtalelse: har 2021 været begyndelsen til et nyt ‘godt liv’?

Udtalelse: har 2021 været begyndelsen til et nyt ‘godt liv’?

På et tidspunkt i løbet af de sidste 18 måneder med lockdo ?ns, vacciner, sorg og glæde, hvem har ikke overvejet, i et af mange øjeblikke, vi har været nødt til at reflektere over sådanne spørgsmål, hvor anderledes liv kunne være?

Pandemien har givet millioner af mennesker en mulighed for at overveje, hvad de vil have fra liv og arbejde, hvilket resulterer i et stort antal, der afleverer deres varsel og søger græsgange nye.

Fænomenet er ikke begrænset til Storbritannien. Ifølge det amerikanske tv-netværk CNBC forlader næsten 4 millioner amerikanske arbejdstagere deres nuværende arbejdsgivere hver måned, en tendens, som netværket kalder ‘den store fratræden’.

Tættere på hjemmet, lange måneder med indeslutning til provisoriske ‘kontorer’ i soveværelser, køkkener eller gemt under trappen, har ført til, at arbejdstagere søger en mere velsmagende balance mellem arbejdsliv og liv.

Jobsiden af denne ligning har sjældent været mere flydende: mellem juli og September nåede de britiske ledige stillinger rekord 1, 1 millioner. Selvom ledige stillinger forbliver høje, og arbejdstagerne føler sig mere komfortable med at forlade deres job til fordel for dem, der er tættere på deres prioriteter, er der ringe rådende følelse af, at folk er parate til at tage det første jobtilbud, der følger med.

I en udvikling, der minder om den populære sitcom fra 1970 ‘ erne, The Good Life, vinker tusinder farvel til virksomhedens slib for godt at leve et enklere, mindre stressende liv.

For dem, der ønsker at forblive en del af arbejdsstyrken, ledsages karriereændringer nu ofte af en flytning til et andet område eller et andet land.

Jeg har en ven i 50 ‘ erne, der om sommeren flyttede med sin kone til Ravenna på det italienske Adriaterhav, hvor de har åbnet en sprogskole. De har lejet deres britiske hjem, ved hjælp af indkomsten til at betale lejen på både deres italienske lejlighed og lille kontor i centrum af byen.

Store tal har set pandemisk hiatus som en mulighed for at forfølge helt forskellige karrierer. Lejlighedsvis har dette været nødvendigt, da de industrier, hvor de tidligere arbejdede, er blevet decimeret.

Historier bugner af piloter, der ansøger om at være leveringschauffører, og af dansere og skuespillere, der flytter ind i 9-5 erhverv. Andre har søgt den opfattede trøst ved at skrive, som bjerget af pandemirelaterede romaner vidner om, mens mange mennesker har benyttet lejligheden til at sælge op og gå mod et sted meget varmere og sunnere – eller de vil, lige så snart nok mennesker vaccineres i det land, som de foretrækker at flytte til.

Selv om produktiviteten i flere brancher har tumlet som en konsekvens, ser det ud til, at de fleste mennesker har nydt fleksibiliteten ved at arbejde hjemmefra (WFH). Timer af uproduktive pendling er blevet droppet, og du kan gå på arbejde i jeans og en t-shirt; der er intet krav om at barbere sig hver morgen, og forudsat at du er disciplineret og ikke smutter til køkkenet hver fem minutter til en kop te og en chokolade mænge sig, WFH er betydeligt mindre stressende.

Jeg tror, at en væsentlig grund til, at så mange mennesker søger forandring, det være sig karriere eller hvor de ønsker at bo, skyldes det faktum, at de fleste føler sig rigere.

Ude af stand til at bruge de samme grad, som vi gjorde før-lockdown, besparelser niveauer er steget i en tid, hvor ejendomsværdien er også steget, og nåede et rekordhøjt niveau; en tilsvarende stigning i aktiemarkedet værdiansættelser har også spillet en væsentlig rolle i, hvad økonomer kalder “rigdom effekt’.

Teknisk set forekommer formueeffekten, når aktiver, vi allerede ejer, såsom aktier eller ejendom, stiger i værdi. Når dette sker, føler vi rigere og, under normale omstændigheder, ville normalt gå ud og bruge vores opfattelse af rigdom i butikker, restauranter, barer, samt på helligdage, eller et nyt køkken eller en ny bil, for eksempel. Bortset fra at vi ikke har været i stand til at gøre dette i et stykke tid, medmindre vi brugte internettet.

Pandemien forhindrede folk i at bruge deres ‘skjulte rigdom’, fordi de fleste steder forblev lukkede, en situation, der bidrog til en endnu mere stabil stigning i velstandsniveauer.

I løbet af en relativt kort periode har denne udvikling øget tilbøjeligheden for folk til at opgive stressede karrierer og acceptere lavere lønninger andre steder til gengæld for at nyde fleksibiliteten i WFH eller arbejde mindre timer. Nogle mennesker er gået helt væk fra arbejde og citerer livskvalitet som deres principmotivation.

Ingen har nogensinde oplevet noget som pandemien og dens efterspørgsel før, da livet antog en ekstraordinær stilhed og stille, perfekte betingelser for refleksion og overvejelse. Hvor længe vil denne periode med kontemplation og drøvtyggelse vare, er nogens gæt – jeg håber bare, at de mennesker, der gør en komplet pause fra arbejdsmarkedet, har tilstrækkelige ressourcer til at leve.

There are currently no comments.